Nieuws van de Natuurpoort

21-6-2023
Heel de Pin Bakt

6-1-2023

25-5-2023
Pins Planetenpad
Het Pins Planetenpad is nu helemaal klaar. Op de eerste 8 km loopt u door het landgoed langs alle planeten van ons zonnestelsel. De route terug naar de natuurpoort is ook ongeveer 8 km en loopt via het bos van Brabants Landschap en landgoed Wouwse plantage. De gehele route is gemarkeerd met bordjes met een zonnestelsel.
Het Pins Planetenpad brengt u langs de planeten en andere hemellichamen van ons zonnestelsel. U loopt dit planetenpad over bestaande bospaden. Vanaf de zon loopt u via Mercurius, Venus, Aarde etc. tot Pluto.
Op het Pins Planetenpad staan straks informatieborden met de eigenschappen van deze planeten. Per informatiebord is een aparte internetpagina gemaakt met meer informatie over de betreffende planeet of hemellichaam. Met uw telefoon scant u de QR code op het informatiebord en komt u op de betreffende pagina.
Het Pins Planetenpad is ontstaan uit het idee om de recent overleden oprichter van de eerste Nederlandse volkssterrenwacht en de eerste Nederlandse zonnewijzerkring, bekend onder zijn pseudoniem Bruno Ernst, te eren.
Tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen afgelopen maart op de Natuurpoort Wouwse Plantage, zijn gesprekken gevoerd met volkssterrenwacht Tivoli en astronomievereniging Orion (voorheen KNWVS West Brabant).
Uit deze gesprekken is het plan vanuit de Stichting Natuurpoort Wouwse Plantage ontstaan om een van de mooiste planetenpaden van Europa aan te leggen.

Verkozen_invert.png

16-7-2022

Op 15 juli was er een openluchtconcert op het activiteitenveld van de natuurpoort. De harmonie Soli deo Gloria uit Wouwse Plantage trad eerst op. Daarna speelde de Koninklijk Harmoniekapel Delft. Een gezelschap van 80 personen. Hieronder enkele fragmenten.

 

 juni 2022

De eerste Pinny Fair is een feit. Hieronder een korte filmimpressie van die dag.

3-5-2022

Op 27 april 2022 kon Koningsdag weer gevierd worden. Het Oranjecomité had op de natuurpoort een mooi programma samengesteld. En het weer hielp mee om er een heerlijke dag van te maken.

 1 januari 2022

Nieuwe bomen langs de Plantagebaan

In de afgelopen jaren zijn er regelmatig bomen langs de Plantagebaan en Wildertsedreef verwijderd of omgewaaid. Sinds kort zijn de ontstane gaten ingevuld met nieuwe bomen. Hoofdzakelijk beuken, enkele eiken en enkele berken. De bomen hebben gelukkig al  een redelijk formaat. In totaal zijn 130 bomen geplant.

15-12-2021

Het leemputtenpad is in de winter regelmatig door de hoge waterstand niet toegankelijk. Onderstaande informatie bij de ingang wordt helaas door wandelaars verwijderd.

 • Vanaf de parkeerplaats geldt de volgende omleidingsroute:
  • Als u de groene of de donkerblauwe route heeft gekozen, volg dan de groen-witte route tot knooppunt 16. Ga van daar verder met de groene of donkerblauwe route.
 • Vanaf de Wildertsedreef geldt de volgende omleidingsroute:
  • Als u de groene of de donkerblauwe route heeft gekozen, volg dan de groen-witte route tot de parkeerplaats van de Natuurpoort.

28 novemberi 2021

Stretchtent

Sinds september 2021 is de Natuurpoort Wouwse Plantage in het bezit van twee stretchtenten die gekoppeld kunnen worden waarmee één grote tent opgezet kan worden. In het volgende filmpje worden de tenten voor het eerst met instructie opgezet.

Het leemputtenpad is soms glibberig. De kleine helling aan het begin van het pad zorgde soms voor een glijpartij met vieze kleding tot gevolg. Een leuning loste dit probleem onvoldoende op. Onze alleskunner Christ heeft er nu een mooie trap van van boomstammen gemaakt. Allemaal natuurlijke materialen uit de directe omgeving.

Hij heeft ook nog een bankje gemaakt waar wandelaars even rustig van de natuur kunnen genieten.

27 februari 2021

Buttons

De Natuurpoort Wouwse Plantage heeft twee buttons ontworpen. Ze zijn  te koop voor €3,- per stuk. Bij 2 buttons krijg je er gratis een mooie wandelkaart bij. Voor verzending per post komt er nog €1,50 bij. Zo kan je de Natuurpoort steunen en tegelijkertijd visueel laten zien dat je de Natuurpoort een warm hart toedraagt.

Bestellen via mail@natuurpoortwouwseplantage.nl

De natuurpoort is weer mooier geworden! Met hard werken zijn de volgende projecten gerealiseerd:

 • Een strook van het activiteitenveld is voorbereid om in april een plukveld in te zaaien;
 • Een deel van de fietsenrekjes is verplaatst van de achterkant van de parkeerplaats naar de voorkant bij de infozuil;
 • Op plaatsen waar automobilisten de bochten afsnijden en daardoor straatwerk en berm beschadigen, zijn boomstammen neergelegd als afscherming;
 • Naast de picknicktafel en op de plaats van de fietsenrekjes zijn van boomstammen speelmogelijkheden voor kinderen gerealiseerd;
 • Onder en naast de picknicktafel zijn boomsnippers aangebracht;
 • Het leemputtenpad is weer toegankelijk. De versperring is verwijderd. Er kan weer gewandeld worden;

 

 

Februari 2021

Momenteel is het leemputtenpad niet begaanbaar. Het Water in de Zoom en in de leemputten is nu zo hoog dat het pad voor een deel onder water staat. Waarschijnlijk zal het water eind februari / begin maart weer zodanig gezakt zijn, dat het pad weer bewandeld kan worden.

 

De rode route is enige tijd gewijzigd geweest waardoor een deel over geasfalteerde wegen gelopen moest worden. Ik heb daarover diverse teleurgestelde reacties ontvangen. Inmiddels is de route weer in de oorspronkelijke staat terug gebracht. Het gaat om het omcirkelde gebied op onderstaande kaart.

Momenteel is er een mooie expositie in Wouwse Plantage. Schilderijen van Jos Antens in de galerie van de familie de Boer in de Plantage baan 232 (schuin tegenover de natuurpoort). Bezoeken op afspraak met Jos of even bellen met Margot de Boer 0652663052. I.v.m. lock down is bezoek nu even niet mogelijk.

 

In juni organiseert de Stichting Natuurpoort Wouwse Plantage een fair in oud Engelse stijl: de Pinny Fair. De organisatie is al in volle gang. Op de website www.pinnyfair.nl wordt regelmatig de voortgang gepubliceerd.

Locatie: Natuurpoort Wouwse Plantage - activiteitenveld

Wanneer: zondag 13 juni 2021 11 – 17 uur

Pinnyfair is een Engelse fair met producten uit de streek,

high tea, honing, aardbeien, rabarber,

informatie over workshops, planten en

ambachtelijk gemaakte artikelen.

Toegang is gratis. Kom zoveel mogelijk

lopend of met de fiets, er is een beperkt aantal

parkeerplaatsen op het terrein van de Natuurpoort.

Interesse om deel te nemen met een kraam?

Stuur een mail naar welkom@pinnyfair.nl

www.pinnyfair.nl

Eerste fotowandeltocht Natuurpoort Wouwse Plantage.
Op zondagmorgen 3 oktober 2020 stonden om 9 uur acht enthousiaste fotografen te wachten op de gids voor een fotowandeling.
Na een eerste kennismaking ging de tocht naar het startpunt van de fototocht bij de ‘Nieuwe Wereld’. Met een korte uitleg en wat tips konden de fotografen aan de slag. Onafhankelijk van elkaar werden bloemen, paddenstoelen vergezichten enz gefotografeerd. Bij dit fotograferen werden ze bijgestaan door de gids met tips en aanvullingen op de door hen gemaakte foto’s.
Vooral paddenstoelen bleken een gewild onderwerp, menig fotograaf ging hiervoor dan ook languit om een mooi plaatje te schieten.
Vanuit de Nieuwe Wereld ging de tocht over de leemputten terug naar het startpunt.
De groep sloot af bij de boom op het kerkplein, tip van een van de fotografen, waar grote paddenstoelen aan de voet van de boom gefotografeerd konden worden.

Water in de leemput

Sinds kort stroomt er weer water in de leemput. Daar zijn we heel blij mee. Goed voor vogels, amfibieën en andere dieren.

Picknicktafel op de natuurpoort

Sinds kort staat er bij de ingang van het leemputtenpad een mooie picknicktafel. Wandelaars die gaan wandelen of terug komen van een mooie wandeling, kunnen daar hun lunchpakket opeten of even rustig uitblazen.

Evenement dansen in de natuur part 2 (20 september 2020)

Er hadden zich veel meer mensen aangemeld dan we konden plaatsen zodat we veel mensen hebben moeten teleurstellen. Op deze prachtige nazomer zondag was het heerlijk om door het bos te lopen en naar de 5 dansacts te kijken.

Als afsluiting van deze dansdag hebben we op het activiteitenveld de Jerusalema gedanst.

Al met al was deze dag een geweldig succes.

DANS in de NATUURPOORT WOUWSE PLANTAGE

Op zondag 20 september organiseert de Natuurpoort Wouwse Plantage in samenwerking met de Stichting Roosendaal Danst een evenement met als titel “Dans in de Natuur deel 2”.

Dansprofessionals geven u een speciale beleving van mooie plekjes in de Natuurpoort.

Het publiek wandelt in kleine groepjes (wel op 1,5 meter afstand van elkaar) onder begeleiding langs de prachtige route van de Natuurpoort. Op diverse plekken kijken de bezoekers naar korte dansacts. Deze kleine voorstellingen zijn geïnspireerd op de natuurlijke omgeving. Vaak gebruiken we als “muziek” het geluid van de natuur, het beeldend lijnenspel van de bomen en het zonlicht, geuren en kleuren.

Na afloop van elke act is er een kort gesprekje met de danser(s).

Wat heb je met elkaar gedeeld , wat waren je beelden, en natuurlijk ook : Welke vragen heb je?

Het wordt een bijzondere middag die onder leiding staat van Jacques van Meel (artistiek leider van Roosendaal Danst).

De dansers zijn: Rohiet Tjon Poen Gie (professionele eigentijdse danser uit Suriname), Melany van der Steen en Martijn Weber (moderne, eigentijdse dans), Miranda Brand (Moderne Spaanse dans) en enkele studenten van de MBO-dansopleiding uit Roosendaal/Goes.

Verzamelen op zondag 20 september om 13.00u op de Parkeerplaats van de Natuurpoort Wouwse Plantage.

De gehele tocht door de beide delen van de Natuurpoort duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur.

Zelf zorg dragen voor drinken.

In verband met de coronaregels is het aantal deelnemers beperkt. Daarom is aanmelden noodzakelijk via: mail@natuurpoortwouwseplantage.nl

Het activiteitenveld van de Natuurpoort is afgelopen week goed in gebruik genomen door Kindervakantiewerk 2020.

Wandelingen 2020

Voor de wandelingen met gids die wegens Corona waren uitgesteld, worden nieuwe data vastgesteld. Het betreft:

 • De dorpswandeling langs de drie kunstobjecten
 • De fotowandeling
 • De vroege vogelwandeling wordt uitgesteld tot volgend voorjaar

Alle wandelingen wel met inachtneming van de Coronaregels.

Vandalisme

Helaas zijn al meerdere keren routebordjes kapot gemaakt of helemaal verwijderd. Ook andere borden zijn vernield.

Het is vervelend voor wandelaars als routeaanduidingen niet aanwezig zijn en voor de Stichting Natuurpoort Wouwse Plantage is het een kostenpost.

Wij roepen wandelaars op om vandalisme direct te melden op het volgende mailadres:

mail@natuurpoortwouwseplantage.nl

11
20200513_165125
IMG-20200515-WA0003

Dans Fit Fun oefent normaal gesproken in de Spil. In verband met het Coronavirus kan dit nu niet. Buiten sporten mag sinds kort wel. Na goedkeuring van de gemeente en in overleg met de stichting Natuurpoort oefenen de Kids Bootcamp en Steps Aerobics op donderdagavond op de parkeerplaats van de Natuurpoort tot dat het weer in de  Spil kan.

Twee nieuwe wandelroutes.

Er zijn twee nieuwe wandelroutes vanaf de natuurpoort toegevoegd. Het zijn korte routes voor gezinnen met kleine kinderen. Ze zijn nu nog gemarkeerd met stickers op de routepaaltjes. Volgende week krijgen ze hun eigen bordjes op de routepaaltjes.

Route Bloem vasn 2,5 km

Route salamander van 3,5 km

wandeling bloem
wandeling bloem
wandeling salamander
wandeling salamander

Belangrijk nieuws over de lange variant van de donkerblauwe route (wandeling Kleine kievit)

Op last van de boswachter van Brabants Landschap hebben we de routepaaltjes van een deel van de route moeten verwijderen. De route kan nog wel gelopen worden met een gedetailleerde routebeschrijving die u kunt vinden op www.natuurpoortwouwseplantage.nl/wandelroutes

Op de informatiezuil op de natuurpoort kunt u de beschrijving  downloaden met behulp van een QR-code.

 

Alle wandelroutes zijn nu voorzien van duidelijke markering.

Er zijn ook twee korte routes van 2,5 en 3,5 km uitgezet, speciaal voor gezinnen met kinderen. Deze routes zijn voorlopig gemarkeerd met stickers. Op korte termijn zullen daar vergelijkbare bordjes voor gebruikt worden.

Het is mooi om te zien dat de wandelroutes veel gebruikt worden en dat men enthousiast is over deze ontwikkeling.

18

Het activiteitenveld wordt momenteel door de aannemer opnieuw onderhanden genomen. De grond wordt diep omgespit waarna het veld geëgaliseerd en ingezaaid wordt. We hopen dat er een mooi grasveld zal liggen op het moment dat de Corona gedragsregels versoepeld worden.

8 april, fase 1: activiteitenveld diep gespit
8 april, fase 1: activiteitenveld diep gespit
9 april, Fase 2: gefreesd en geëgaliseerd
9 april, Fase 2: gefreesd en geëgaliseerd
11 april: Fase 3 ingezaaid
11 april: Fase 3 ingezaaid
24 april: Fase 4 het gras begint te groeien. Iedere dag beregenen.
24 april: Fase 4 het gras begint te groeien. Iedere dag beregenen.

Zaterdag hebben we vogelnestkastjes langs het leemputtenpad van de natuurpoort opgehangen. Het is al een vogelrijk gebied, maar met deze nestkasten voor mezen, kunnen we ook een bijdrage leveren aan de processierupsen bestrijding.

vogelkastjes

Het leemputtenpad is een mooi natuurgebied met meer natuur dan je misschien zou denken. Phil Quik maakt er mooie foto's.

Boommarter
Boommarter
Reigernest
Reigernest
Goudvink
Goudvink

Alle geplande wandelingen en de ANWB wandel- en fietsdag zijn voor onbepaalde tijd uitgesteld. Zodra de Corona gedragsregels het toelaten, zullen we nieuwe data publiceren.

Reacties zijn gesloten.