Meer informatie

Activiteitenveld
De Natuurpoort Wouwse Plantage beschikt over een activiteitenveld van ca. 6000m2, gelegen direct naast het parkeerterrein.

De stichting Natuurpoort Wouwse Plantage beheert namens de Gemeente het terrein met daarop de parkeerplaats, de kunstzone en het activiteitenveld.

Als je gebruik wilt maken van het activiteitenveld en/of het parkeerterrein, stuur ons dan een mailtje. Wij nemen dan contact op en bespreken samen de mogelijkheden.
Wij staan open voor leuke en nieuwe initiatieven!

Uitgangspunt bij het gebruik van het activiteitenveld en/of het parkeerterrein door verenigingen en organisaties is, dat de activiteit voldoet aan de doelstelling van de Natuurpoort:
Het activiteitenveld en/of het parkeerterrein van de Natuurpoort is bedoeld voor verenigingen en andere organisaties uit het dorp die daar buitenactiviteiten kunnen ontplooien. Het gebruik van het activiteitenveld en/of het parkeerterrein door verenigingen of commerciële partijen is alleen toegestaan als er een directe relatie is met een activiteit van/voor het dorp en derhalve toegankelijk is voor de inwoners van Wouwse Plantage.

Het gebruik moet ook te voldoen aan een aantal regels. Je kunt ze hier downloaden.

De stichting is sinds 2021 is het bezit van twee stretchtenten die gekoppeld kunnen worden tot één grote tent. De tenten worden gebruikt door de stichting, maar  kunnen ook gehuurd worden voor evenementen die door een derde partij op het activiteitenveld van de stichting worden georganiseerd. Zie voor de tarieven hieronder.

De afmetingen van beide tenten zijn 6,5 x 10 meter.

Voor het gebruik van de tent moet een verzekering worden afgesloten door de gebruiker/huurder ter waarde van 8000,- euro. Dit kan bij info@klapnotaris.nl website https://norisk.eu 

stretchtent gekoppeld

Voor het gebruik van het veld en de tent moet vooraf borg worden betaald. De hoogte van het bedrag wordt per geval bepaald en is afhankelijk van het gebruik.

De parkeerplaats kan (gedeeltelijk)  in bepaalde gevallen gereserveerd worden. Het tarief hiervoor wordt in overleg vastgesteld.

Tarieven 2024 stichting Natuurpoort Wouwse Plantage

Vermelding op deze website:

  Jaarlijkse bijdrage non-profit Jaarlijkse bijdrage commercieel
Hele pagina -foto’s, tekst, link naar website € 50,00 € 150,00

Gebruik van het veld:

Tarieven activiteitenweide 08:00 – 12:00 12:00 – 17:00 17:00 – 23:00
Professionele organisaties € 75,00 € 75,00 € 75,00
Maatschappelijk belang zoals school, kerk ed. (subsidie) € 40,00 € 40,00 € 40,00
Verenigingen en vrijwilligers (geen subsidie) € 10,00 € 10,00 € 10,00

Gebruik veld en tent:

Tarieven 1 tent incl. activiteitenweide Per dag Tarieven 2 tenten incl. activiteitenweide Per dag
Professionele organisaties € 700,00 Professionele organisaties € 1250,00
Maatschappelijk belang zoals school, kerk ed. (subsidie) € 250,00 Maatschappelijk belang zoals school, kerk ed. (subsidie) € 380,00
Verenigingen en vrijwilligers (geen subsidie) € 100,00 Verenigingen en vrijwilligers (geen subsidie) € 170,00

2 tenten kunnen worden gecombineerd tot één gotere tent, tarief voor 2 tenten is dan van toepassing.

 Tarieven verbruik nutsvoorziening  Elektriciteit    €1,- /kWh
Professionele organisaties Water   €4,-/m3

Natuur

Het landgoed Wouwse Plantage

Al eeuwenlang herbergt het West-Brabantse landschap één van de mooiste bosgebieden van Nederland: het Landgoed Wouwse Plantage.
Als één van de laatste in Nederland tot stand gebrachte landgoederen kent de Wouwse Plantage een geschiedenis van meer dan viereneenhalve eeuw. In deze periode hebben de eigenaren de Plantage weten te veranderen van heide, moeras en onbebouwde grond, in een prachtig boslandschap.

Tussen zonsopkomst en zonsondergang mag er waar aangegven gebruik gemaakt worden van paden en wegen door de bossen van het landgoed. Je kan daarbij natuurlijk gebruik maken van de door de Natuurpoort uitgezette wandelroutes. Het Landgoed zelf met de bebouwing is  privé-bezit en niet vrij toegankelijk.

De nieuwe Wereld

Met de realisatie van de Natuurpoort Wouwse Plantage is er voor gekozen het voormalige derdewereldbos onderdeel te laten zijn van het totale plan. Het bos is flink op de schop genomen en toegankelijker gemaakt voor het publiek. Het bos draagt nu de naam “De Nieuwe Wereld”.

Het bos is zo aangepast dat door uitdunning bestaande bomen meer ruimte hebben gekregen. Er zijn open plekken gemaakt met ieder een eigen thema en op die nieuwe plekken ontstaat nieuw leven. Kortom De Nieuwe Wereld; een plek waar verleden en toekomst harmonieus samen komen.

Het onderhoud van het bos wordt uitgevoerd door de vrijwilligers van de stichting De nieuwe Wereld.

De Leemputten

Naast de Natuurpoort was vroeger een steenfabriek gevestigd, wat nu wordt gebruikt door een bouwmaterialen handel. De oven van de oude steenfabriek is nog in het gebouw aanwezig met foto’s en oude attributen uit de tijd dat de fabriek operationeel was. 
De wanden laten nog de littekens zien van instortingen die veroorzaakt werden door het proces van het voortdurend verhitten en koelen. Als je de oven binnengaat, stap je voor je gevoel een eeuw terug in de tijd.

Tijdens openingstijden van de bouwmaterialen handel is het mogelijk de oude steenoven te bezoeken.

Achter de oude steenfabriek liggen drie leemputten. Deze leemputten of leemkuilen zijn ontstaan door het graven van leem voor de fabricage van bakstenen in de steenfabriek. De putten zijn een groot deel van het jaar met water gevuld en een broedplaats voor onder andere kikkers, padden en salamanders. De leemputten kan je bereiken via het pad direct achter de parkeerplaats van de natuurpoort. Door de combinatie van water en bos is hier een bijzonder stukje natuur ontstaan.

Cultuur

Turfvaart de Zoom

De Zoom is een voormalige turfvaart die langs de Natuurpoort loopt. Vroeger was De Zoom in gebruikt bij het turf transport, tegenwoordig is De Zoom alleen nog van belang voor de waterhuishouding en als ecologische verbindingszone.

De Zoom is 13,5 kilometer lang en ontspringt in België als Oude Moervaart in het veengebied DeNol aan de noordkant van de Kalmthoutse Heide. Vervolgens stroomt zij als Spillebeek west langs Essen naar de Nederlandse grens. In Nederland stroomt zij als De Zoom langs Wouwse Plantage en mondt uit in de Theodorushaven in Bergen op Zoom.

Een 25 km lange fiets- en wandelroute  van Bergen op Zoom naar Landgoed Visdonk in Roosendaal loopt grotendeels langs de Zoom: de Route van de Turf. De route is gemarkeerd met paaltjes met een schildje “Route van de Turf”.

Bron: Heemkundekring De Vierschaer Wouw
Plantage Centrum

In het landgoed Wouwse Plantage ligt het Plantage Centrum. Diverse bijzondere gebouwen (rijksmonumenten) zoals het jachthuis, het kasteeltje, een traditionele houtzagerij en andere gebouwen met rustieke bouwstijl in een prachtige natuurlijke omgeving wekken de indruk dat de tijd er is stil blijven staan. Via de stichting Natuurpoort Wouwse Plantage is er de mogelijkheid om het privé gebied rond Plantage centrum als een groep met een gids te bezoeken, neem contact op voor de mogelijkheden.

Kunst in het landschap

Langs de route van de turf zijn 10 kunstprojecten gerealiseerd. De Natuurpoort Wouwse Plantage is één van de locaties voor een kunstobject. Naast de mooie kunst is het vooral bedoeld om bezoekers bewust te laten worden van de schoonheid van de plek en de omgeving.

Op de Natuurpoort strook is 19 december 2019 een sculptuur van de internationaal befaamde beeldhouwer Ronald Westerhuis geplaatst. Ronald is vooral bekend door zijn ontwerp voor het monument MH17. Dit kunstwerk, Blossom, bestaat uit een drietal staanders die een hoogglanzende bol omklemmen. Het geeft het ontluiken van een bloem weer. De bol weerspiegelt de omgeving en wordt op die manier één met de omliggende ruimte. Door zijn spiegeling en reflectie werkt “Blossom” als baken en maakt bezoekers nieuwsgierig om deze bijzondere plek te bezoeken.

Screenshot
Schermafbeelding 2024-04-19 om 17.30.39

In het Nieuwe Wereldbos is een kunstwerk van Pieter Obels te zien.

“Natuurlijke vormen worden geconserveerd in ingenieuze cirkelvormen; chaos en orde, beweging en rust”

 

In de ecologische verbindingszone de Rissebeekis een 10 meter hoog kunstwerk van de Spaanse kunstenaar Josep Riera i Aragó te zien.

“In twee grote windmolens krijgt alles waar wij moeilijk vat op hebben, zijn vorm en betekenis”

Je passeert dit kustwerk met de rode route.