Genieten van cultuur

Turfvaart de Zoom

De Zoom is een voormalige turfvaart nabij Bergen op Zoom. Tegenwoordig is De Zoom alleen nog van belang voor de waterhuishouding en als ecologische verbindingszone. De Zoom is 13,5 kilometer lang en ontspringt in België als Oude Moervaart aan de noordkant van de Kalmthoutse Heide, in het veengebied De Nol, en stroomt als Spillebeek ten westen van Essen naar de Nederlandse grens. In Nederland stroomt zij als De Zoom langs Wouwse Plantage en mondt uit in de Theodorushaven in Bergen op Zoom.

Een 25 km lange fiets- en wandelroute  van Bergen op Zoom naar Landgoed Visdonk in Roosendaal loopt grotendeels langs de Zoom: de Route van de Turf. De route is gemarkeerd met paaltjes met een schildje "Route van de Turf".

zoom

Plantage Centrum

In het landgoed Wouwse Plantage ligt het Plantage Centrum. Diverse bijzondere gebouwen (rijksmonumenten) zoals het jachthuis, het witte kasteeltje, een traditionele houtzagerij en andere gebouwen met rustieke bouwornamentiek in een prachtige natuurlijke omgeving wekken de indruk dat de tijd er is stil blijven staan.

Bron: Heemkundekring De Vierschaer Wouw
Bron: Heemkundekring De Vierschaer Wouw

Kunst in het landschap

Langs de route van de turf worden 10 kunstprojecten gerealiseerd. De natuurpoort Wouwse Plantage is één van de locaties voor een kunstobject. In de flank van de Zoom, aan de rand van het bos en van een nieuw manifestatie terrein biedt deze plek bijzondere mogelijkheden. Deze plek op de natuurpoort moet bijzonder in zijn uitstraling en sfeer worden, bijna iconisch, én uitnodigen om naar toe te gaan. Naast de mooie kunst is het vooral bedoeld om bezoekers bewust te laten worden van de schoonheid van de plek en de omgeving.

Op een speciale strook ingericht als kunstzone is op 19 december 2019 een sculptuur van de internationaal befaamde beeldhouwer Ronald Westerhuis geplaatst. Ronald is vooral bekend door zijn ontwerp voor het monument MH17. Dit kunstwerk, Blossom, bestaat uit een drietal staanders die een hoogglanzende bol omklemmen. Het geeft het ontluiken van een bloem weer. De bol weerspiegelt de omgeving en wordt op die manier één met de omliggende ruimte. Door zijn spiegeling en reflectie werkt "Blossom" als baken en maakt bezoekers nieuwsgierig om deze bijzondere plek te bezoeken.

1a

In het Nieuwe Wereldbos is een kunstwerk van Pieter Obels te zien.

"Natuurlijke vormen worden geconserveerd in ingenieuze cirkelvormen; chaos en orde, beweging en rust"

nieuwe wereld

In de ecologische verbindingszone de Rissebeekis een 10 meter hoog kunstwerk van de Spaanse kunstenaar Josep Riera i Aragó te zien.

"In twee grote windmolens krijgt alles waar wij moeilijk vat op hebben, zijn vorm en betekenis"

In onderstaand filmpje is te zien hoe dit kunstwerk tot stand is gekomen.

2019-12-24 12.44.59

Reacties zijn gesloten.